GÜVENİLEN KALİTEDE

BÖHLER CİVA ÇELİĞİ

Civa Çeliği Hakkında

Üretiminizi planlar, en uygun donanımı kurar ve hesabınızı-kitabınızı yaparsınız. Yalnız sizi elde etmek istediğiniz sonuca götürecek doğru malzemeyi göz ardı ederseniz elde etmek istediğiniz sonucun uzağında kalabilirsiniz. İşte civa çeliği hem uygun donanımı kurmakta hem de istediğiniz sonucu elde etmekte size katkı sağlayacak uygun bir malzeme… Civa çeliği teknik hırdavat pazarında talep gören önemli materyaller arasında… Geniş kullanım alanı olan bu madde güçlü özelliklere sahip. Dilerseniz bu materyali daha yakından inceleyelim.

Civa Çeliği Nedir?

Geniş kullanım alanına sahip; alet, aparat ve takım imalatında kullanılan bir materyaldir. Kimyasal bileşimini krom, vanadyum alaşımı oluşturur. Aşınmaya karşı yüksek dirençli ve dayanıklı olmasıyla dikkat çeker. Diğer adıyla soğuk iş takım çeliği bilinir ve özellikle itici pim, delici zımba, kılavuz, matkap, sabitleme pimi gibi kesici takım ve sabitleme ekipmanı gibi kesici, delici takımların imalatına kullanılan bir malzemedir. Ayrıca kesici takım tezgahlarında, imalat sektörlerinde ve montaj sanayii için de faydalı kullanım alanları mevcuttur.

Civa Çeliği Özellikleri

Başlıca özelliği basit ısıl işlem metodlarıyla istenilen sertliğin elde edilmesi olan civa çeliği, kolay işlenebilir bir malzeme olarak kabul edilir. Piyasadan genellikle silindirik dolu bir malzeme biçiminde tedarik edilir ve hassas taşlama yapılmış, parlatılmış şekilde bulunur. Tokluk değeri açısından en iyi çelikler arasında yer alır.
İngilizcesi “Gümüş çeliği” olarak çevirebileceğimiz “Silver steel” kelimesidir. Civa çeliği ve gümüş çeliği dense de bu materyal bünyesinde ne gümüş ne de civa bulunmaz. Bu nedenle soğuk iş takım çeliği adını kullanmak daha doğru olur. Yeri gelmişken “Civa çeliği paslanır mı” sorusunu da yanıtlamak gerekiyor. Bu materyalin paslanmazlık kabiliyeti Krom içeriğinden dolayı yüksek olmakla beraber ürünün belirli koşullar altında paslanır.
Civa çeliği özellikleri şöyle sıralanabilir :
* Kolay işlenebilir,
* Sertleştirilebilir, Isıl işlem yapılabilir,
* Aşınmaya dirençli,
* Kesici kenarlarından parça kopmaz,
* Hassas taşlanabilme ve parlaklık,
* Paslanmazlık,
* Esneklik,
* Hassas ölçü değerlerinde işlenebilme.

Civa Çeliği Nerede Kullanılır ?

Önceden belirtildiği gibi geniş kullanım alanı olan bir malzemeden bahsediyoruz. Örneğin bu günlerde civa çeliği bıçak yapımı epeyce popüler… Konuyu dağıtmamak adına belli başlı kullanım alanlarına odaklanacağız. Talaşlı imalatta kullanılan alet ve edevatlarda, kesici takımlarda, kılavuzların imalatında yaygın olarak kullanılır. Güçlü ve dayanıklı yapısıyla özellikle kesici kenarlarının dayanıklılığı ile dikkat çeker. Aynı zamanda bu materyal, hassas ölçü gerektiren makine parçalarının üretilmesinde de kullanılır.
Sektör bazında bakarsak civa çeliği; inşaat, tarım makineleri, otomotiv, savunma sanayii gibi pek çok endüstride makine parçası üretmek için kullanılır. Aynı zamanda makine parçalarını üreten aletlerin imalatında da yer bulur. Sıcak veya soğuk haldeki metaller, plastikler, ahşap ve kağıt gibi materyaller üzerinde kesme, delme, frezeleme gibi işlemlerde kullanmaya uygundur.
Civa çeliğinin kullanım alanlarını şöyle özetleyebiliriz :
* Helezon matkaplar,
* Vida açma kılavuzları,
* İticiler,
* Delme zımbaları,
* Diş açma kılavuzları,
* Havşa açma takımları,
* Kılavuzlama pimleri,
* Kolay işlenebilir,
* Sertleştirilebilir, Isıl işlem yapılabilir,
* Aşınmaya dirençli,
* Kesici kenarlarından parça kopmaz,
* Hassas taşlanabilme ve parlaklık,
* Paslanmazlık,
* Esneklik,
* Hassas ölçü değerlerinde işlenebilme.

Civa Çeliğinin Bileşimi

Civa çeliğinin özgül ağırlığı 7,8’dir. DIN 17006’ya göre 115 Cr V3 olarak kodlanır. 115CrV3 civa çeliğinin kompozisyonu ise şöyledir :
Karbon: En az % 1,10 En çok % 1,25
Krom: En az % 0,50 En çok % 0,80
Manganez: En az % 0,20 En çok % 0,40
Silikon: En az % 0,15 En çok % 0,30
Vanadyum: En az % 0,07 En çok % 0,12
Fosfor: En az % 0 En çok % 0,03
Sülfür: En az % 0 En çok % 0,03
Demir: Dengede
Civa Çeliğinin Kompozisyonu (115CrV3)
En az (%) En çok (%)
Karbon 1.1 1.25
Krom 0.5 0.8
Manganez 0.2 0.4
Silikon 0.15 0.3
Vanadyum 0.07 0.12
Fosfor 0 0.03
Sülfür 0 0.03
Demir Kalan

Isıl İşlem Bilgileri

Sıcak Şekillendirme Isısı: 850-1050 ºC
Yumuşatma Tavlaması Sıcaklığı: 700-750 ºC
Gerilim Giderme Tavlaması Sıcaklığı: 650 ºC
Sertleştirme Isısı: Su ile 780-810 ºC – Yağda 810-840 ºC – Havada 64-66 ºC
Meneviş Sıcaklığı : 100 ºC 200 ºC 300 ºC 400 ºC
Sertlik (HRC) : 64 62 57 51